Privredna komora Republike Srpske, u partnerstvu sa privrednim društvima „Saga NFG“ d.o.o. Banja Luka i „Topinox“ d.o.o. Prnjavor, Područnom privrednom komorom Banja Luka, Inovacionim centrom Banja Luka, realizuje projekat „Centar za digitalizaciju, podizanje konkurentnosti i inovacije u MSP – DigIT“, ukupne vrijednosti 484.400 KM. Evropska unija i vlada SR Njemačke, u okviru EU4Business-a, finansiraju ovaj projekat u vrijednosti od 384.000 KM.

Cilj projekta je podizanje konkurentnosti i inovacionih kapaciteta izvozno orijentisanih malih i srednjih preduzeća (MSP) metaloprerađivačke i mašinske industrije Republike Srpske primjenom digitalne transformacije.

Uz podršku projekta DigIT SME uspostavljen je Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Republike Srpske i unapređene su kompetencije zaposlenih, nabavljena potrebna oprema kao i usvojena metodologiju rada Centra za podršku privredi. Centar pruža podršku privrednim društvima u oblasti digitalne transformacije, organizuje obuke, informiše i pruža savjetodavne usluge.

U okviru projekta DigIT SME, Privredna komora Republike Srpske je realizovala program obuke i sertifikacije konsultanta za digitalnu transfomaciju. Konsultanti za digitalnu transformaciju sertifikovani su od strane akreditacionog tijela WKÖ/WIFI, u skladu sa međunarodnim standardom ISO 17024.

Uz podršku programa, podržano je deset privrednih društava kroz Program podrške digitalanoj transformaciji. Izrađene su ekspertske analize i strategije digitalne transformacije. Podržana je implementacija digitalnih rješenja identifikovanih u strategijama, kao što su nabavka i implementacija softvera – 3D konfiguratora, izrada web stranice sa online promotivnom kampanjom, nabavka i implementacija ERP softvera, izrada softverskog rješenja za razvoj novog proizvoda, te izrada softverskog rješenja za upravljanje poslovnim procesim i dokumentima.

Organizovane su edukacije u oblasti digitalne transformacije sa ciljem unapređenja digitalnih znanja i vještina. U te svrhe kreirana je I ova e-learning platforma, koja će omogućiti online edukaciju i razmjenu iskustava, te promociju značaja primjene digitalne transformacije u svrhu povećanja konkurentnosti i razvoja inovacija.

EU4Business podstiče razvoj preduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj, s ciljem jačanja ekonomije BiH. EU4Business je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. EU4Business je dio programa „Lokalne razvojne strategije – Program lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH“, koji podržava vlada SR Njemačke. Za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba.